PETER FRAMPTON – SOMETHIN’S HAPPENING / FRAMPTON

Artiest info
Website
facebook
Label: Beat Goes On Records

Het om hun digitaal geremasterde heruitgaven van albums uit de jaren ’70 gekende Britse platenlabel ‘Beat Goes On Records’ heeft weer een uniek project afgewerkt door twee albums van rockgitarist en singer-songwriter Peter Frampton op twee cd’s te bundelen. Het gaat om de originele platen “Somethin’s Happening” uit 1974 en het succesalbum “Frampton” uit 1975. Op dit laatste album staat zijn bekendste song “Show Me The Way” die eigenlijk pas later in een live gespeelde versie uitgroeide tot een wereldhit als één van de nummers op het dubbelalbum “Frampton Comes Alive” uit 1976 waarvan wereldwijd meer dan 17 miljoen exemplaren werden verkocht.

Peter Frampton is een nu 71-jarige Brit die geboren werd op 22 april 1950 in Beckenham in het graafschap Kent. Zijn muzikale carrière begon hij op 16-jarige leeftijd in 1966 en je kon hem tot midden oktober 2019 nog altijd terugvinden op de podia van grote concertstadions voor zijn aangekondige afscheidtournee omwille van de diagnose van IBM (‘Inclusion Body Myositis’), een spierziekte die zijn gitaarspel onmogelijk maakte. In de voorbije decennia was hij daarenboven ook actief als producer van albums van andere artiesten en hij werd zelfs even acteur in televisieshows waaronder het populaire ‘The Simpsons’ en ‘Family Guy’.

Als tiener was hij leadgitarist bij enkele groepjes zoals ‘The Little Ravens’, ‘The Trubeats’ en ‘The Preachers’. Daarna sloot hij zich aan bij ‘The Herd’ waarmee hij twee hits kon scoren (“From The Underworld” en “I Don’t Want Our Loving To Die”) om daarna samen met ‘Small Faces’-lid Steve Marriott de rockgroep ‘Humble Pie’ op te richten. Zijn solodebuut maakte hij in 1972 met het album “Wind Of Change”, gevolgd door het in 1973 uitgebrachte “Frampton’s Camel”. Ook die twee albums zijn trouwens onlangs heruitgegeven door ‘Beat Goes On Records’.

Na bijna twee decennia te hebben getourd ter promotie van zijn live-album “Frampton Comes Alive” besloot hij om het even rustiger aan te doen maar in 2006 keerde hij glorieus terug met het geheel instrumentale ‘Grammy Award’-winnende popalbum “Fingerprints” waarop hij samen speelde met enkele leden van ‘The Rolling Stones’, ‘Pearl Jam’ en ‘Soundgarden’ en zijn grote gitaarheld Hank Marvin van ‘The Shadows’. Zijn voorlaatste album “All Blues” uit 2019 was een eerbetoon aan de songklassiekers van blueslegende B.B. King en zelfs dit jaar verscheen er nog een plaat van Peter Frampton onder de titel “Frampton Forgets The Words” met enkel instrumentale cover-tracks die hij op zijn gitaren heeft geïnterpreteerd.

Deze twee opnieuw uitgebrachte platen behoren tot de muziekgeschiedenis en zouden dus eigenlijk in de collectie van iedere rechtgeaarde muziekliefhebber moeten worden opgenomen. Op de video’s bij deze recensie krijgt u twee live-uitvoeringen van de hitnummers uit het album “Frampton”: “Baby, I Love Your Ways” en de superhit “Show Me The Way”, maar ook de overige zestien tracks op deze twee albums zijn zeker de moeite van het beluisteren waard.

(valsam)

 

TRACKLIST
Disc One:

SOMETHIN’S HAPPENING
Doobie Wah
Golden Goose
Underhand
I Wanna Go To The Sun
Baby (Somethin’s Happening)
Waterfall
Magic Moon (Da Da Da Da Da!)
Sail Away

Disc Two
FRAMPTON
Day’s Dawning
Show Me The Way
One More Time
The Crying Clown
Fanfare
Nowhere’s Too Far (For My Baby)
Nassau / Baby, I Love Your Way
Apple Of Your Eye
Penny For Your Thoughts
(I’ll Give You) Money